Δεν ομιλείτε Ελληνικά?

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Het Kapittel

Το 1629, η Βέλγικη περιφέρεια της Watou είχε το εξέχον προνόμιο να είναι η γενέτειρα της επιφανούς οικογένειας Van Yedegem.
Η οικογένεια είχε ένα κάστρο στο Watou, στο οποίο ίδρυσε την ζυθοποιία της.
Κατά την διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης και το κάστρο αλλά και το ζυθοποιείο καταστράφηκαν. Μετά το τέλος της επανάστασης, μόνο η ζυθοποιία ξαναχτίστηκε, λόγω ότι στην περιοχή υπήρχε μεγάλος αριθμός κάστρων.
Το 1862 η ζυθοποιία πέρασε στα χέρια της οικογένειας Van Eecke, όπου και της έδωσαν την ονομασία Gouden Leeuw (χρυσό λιοντάρι), η οποία παρήγαγε μόνο μπύρα υψηλής ζύμωσης.



Κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η ζυθοποιία ήταν γνωστή, μόνο στην γύρο περιοχή. Μετά το τέλος του πολέμου, ξεκίνησε την παραγωγή Abbey μπύρας, την οποία και την ονόμασαν Het Kapittel.









Από την ζυθοποιία αυτή επέλεξα την Kapittel Prior, όπου ο τρόπος της ζύμωσης γίνεται ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο και οι Φλαμανδοί την αποκαλούν, κορυφαία μπύρα.







 
 
 
 
 
 
 
 
 




Τέσσερα χαρούμενα πρόσωπα της Kapittel




Ήρθε η ώρα της αποκάλυψης. Ανοίγω την φιάλη των 330ml και σερβίρω στο ποτήρι μου.
Αρώματα καραμέλας, μαγιάς αλλά και αλκοόλ, που πρωταγωνιστεί για τα καλά (9%).






 
 
Το χρώμα της βαθύ κόκκινο προς καφέ, που με την βοήθεια του φωτός ανοίγει και φαίνονται πορτοκαλιές θολές ανταύγειες.
 
 
 
 
 



 
 
 
 
Ο σκούρος μπεζ, προς καφέ αφρός της, εντυπωσιάζει, όχι σε όγκο, αλλά σε χρώμα και αίσθηση.
 
 
 




Η πρώτη εντύπωση πίνοντας την πρώτη γουλιά, είναι η γλυκιά γεύση της, που της την δίνει η καραμέλα. Στην συνέχεια εντοπίζω μια μικρή οξύτητα, που βοηθάει στο να ισορροπήσει κάπως την γλύκα της.
 Προς το τέλος, ο ουρανίσκος μου ανακαλύπτει μια ελαφρός πικάντικη πικράδα, που μάλλον προέρχεται από γεύσεις μπαχαρικών και κάνει την μπύρα πολυδιάστατη. Η επίγευση της είναι ελαφρός πικρή, με μια αίσθηση βελουτέ να καλύπτει όλη την στοματική μου κοιλότητα. Πολύ ενδιαφέρον μπύρα, ισορροπημένη και με το αλκοόλ να γίνεται εμφανή από την πρώτη κιόλας στιγμή. Πράγμα που μου αρέσει, χωρίς να παρεξηγηθώ. Η Kapittel Prior είναι μια πολύ καλή επιλογή, απλά δοκιμάστε την.





6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πω..πω...πω...και ξανά..πω..πω..έχω πάθει πλάκα από αυτά που βλέπω στη συγκεκριμένη ανάρτηση...πω..ρε..τι μπύρα είναι αυτή...ρε συ...
Όχι ρε...ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗ ΠΙΕΣ ΜΟΝΟ ΣΟΥ..ΕΛΕΟΣ...

Giorgos Varvakis είπε...

Άλλη μια ξεχωριστή παρουσίαση Νικόλα!!
Όλες αυτές τις "παράξενες" μπύρες, μου έχουν εξάψει τη γευστική φαντασία και με προκαλούν επιτακτικά να τις δοκιμάσω..!!
Όταν το "τολμήσω", θα σε ενημερώσω, πάραυτα :)))
Φιλιά σε όλους σας
Καλό βράδυ

nik pit είπε...

Άσε τα πω.. πω και πάρε τον δρόμο προς παραλία. Ξέρεις εσύ. Να πιούμε καμιά μπύρα. Από τις καινούριες που θα παραλάβω σε λίγες μέρες.

nik pit είπε...

Γιώργο καλημέρα και σε ευχαριστώ εκ διπλούν. Πρώτον για τα καλά σου λόγια και δεύτερων…ξέρεις εσύ. Άντε να δούμε, πότε θα πάρεις την απόφαση να δοκιμάσεις μια ποιοτική μπύρα! Μέχρι το καλοκαίρι, πιστεύω να έχεις πιεί τουλάχιστον μια, αν όχι θα σε τρατάρω εγώ, θες δεν θες, δεν το γλυτώνεις πάντως. Την καλημέρα μου και τους χαιρετισμούς μου στην οικογένεια.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για την παρουσίαση!!Το ταλέντο της φωτογράφησης βέβαια δεν κρύβεται!!!!!Σχετικά με την μπύρα, την δοκίμασα και θεωρώ ότι είναι άπαιχτη!!!!!!!!Η παρουσίαση της είναι παρα πολύ καλή και την περιγράφεις πραγματικά έτσι όπως είναι ακριβώς!!Μπράβο!!

nik pit είπε...

Ανώνυμε φίλε σε ευχαριστώ για την επίσκεψη σου. Χαίρομαι που την έχεις δοκιμάσει και ακόμη πιο πολύ που σου άρεσε. Καλή συνέχεια.