Δεν ομιλείτε Ελληνικά?

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Leffe Brown



Η ιστορία ξεκινάει το 1152 με την ίδρυση της Μονής Notre Dame de Leffe στο Νότιο Βέλγιο στην επαρχία Namur. Όπως και άλλα μοναστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και η Μονή Leffe δημιουργεί το δικό της ζυθοποιείο από το οποίο οι μοναχοί παρήγαγαν την μπύρα Leffe.

Χρησιμοποιώντας τη γνώση από γενιά σε γενιά και συστατικά που βρίσκονταν σε άγρια κατάσταση στην περιοχή της μονής, οι μοναχοί ανέπτυξαν μια μοναδική μπύρα.
Μετά από πολλές δυσκολίες, όπως φυσικές καταστροφές και πολέμους οι οποίες ερήμωσαν το μοναστήρι, το 1902 οι μοναχοί επέστρεψαν στην μονή και ξανά άρχισαν να παρασκευάζουν μπύρα.
Το 1952 η παραγωγή μπύρας συνεχίζεται κανονικά με την βοήθεια μιας Φλαμανδικής ζυθοποιίας την Lootvoet στο Overijse όπου ξεκινά μια εταιρική συνεργασία μεταξύ της μονής και της εταιρίας αυτής και καταφέρνουν να κάνουν την μπύρα πρώτη στην κατηγορία της ( μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να καταβάλουν δικαιώματα προς την Μονή ). Αργότερα αγοράστηκε από την διεθνή εταιρία μπύρας Interbrew και οι μπύρες άρχισαν να παρασκευάζονται στο Mont-Saint- Guibert. Σήμερα όλες μπύρες Leffe παρασκευάζονται στο ζυθοποιείο Stella Artois στο Leuven και έχουν φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο.

Μετά από την Leffe Blond δοκίμασα και την Brown. Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά.

Ανοίγοντας το μπουκάλι αισθάνεσαι το διακριτικό άρωμα της μπύρας που σου θυμίζει λικέρ σοκολάτας μαζί με γλυκά μπαχαρικά, ταιριασμένα άψογα μεταξύ τους. Βάζοντας την στο ποτήρι η πρώτη ματιά πέφτει στο σκούρο ρουμπινή χρώμα της και στον ανοιχτό μπεζ, μικρής διάρκειας αφρό της. Με την πρώτη γουλιά αισθάνομαι την γλυκύτητα και το μέτριο σώμα της που την διακρίνει, με την δεύτερη γουλιά ο ουρανίσκος μου ανταποκρίνεται στην μικρή , αλλά αισθητή γεύση καφέ. Αφήνω να περάσουν μερικά λεπτά και ξανά πίνω μια μεγαλύτερη γουλιά και αρχίζει ο μηχανισμός αναζήτησης γεύσεων να ψάχνει. Καραμέλα ανακαλύπτω και μου αρέσει, επίσης αυτό που μου άρεσε είναι το αρκετό ανθρακικό το οποίο δίνει άλλη αίσθηση στον οισοφάγο σου.

Η επίγευση της μου άφησε μια ελαφριά, πικάντικη γλυκύτητα που δεν έχει μεγάλη όμως μεγάλη διάρκεια. Το αλκοόλ στα 6,50% σου αφήνει περιθώρια να την απολαύσεις, πίνοντας περισσότερη ποσότητα μπύρας. Προτείνω να την δοκιμάσετε μετά από το φαγητό ή με συνοδεία πολύ διακριτικών και ελαφριών γεύσεων snack.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΩΩΩ...LEFE....
Σωστός...αυτή θέλω να τη δοκιμάσω....
Πολύ καλή περιγραφή,...