Δεν ομιλείτε Ελληνικά?

Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2010

Velkopopovický Kozel Premium


 
Velkopopovický Kozel είναι μια τσεχική lager μπύρα που παράγεται από το 1874. Εκείνο το έτος, ο Franz Ringhoffer ίδρυσε ένα ζυθοποιείο στο Velke Popovice κοντά στην Πράγα. Αρχικά το Popovice ανήκε στο Μοναστήρι Strahov, από τον 17ο αιώνα το αρχοντικό ανήκε στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων του Αγίου Νικολάου στο Prague Old Town. Μετά την κατάργηση της Μονής το 1785 από τον Josef II, το φέουδο ήταν σε πλειστηριασμό και μετά από αρκετούς άλλους ιδιοκτήτες, το αρχοντικό Popovice αγοράστηκε το 1870 από τον Frantisek Ringhoffer. Το 1874, όταν παρασκευάζει την πρώτη μπύρα η ημερομηνία αυτή έγινε θεμέλιο έτος της σύγχρονης ιστορίας της Velkopopovicky Kozel. Το έμβλημα της ζυθοποιίας είναι μια αίγα όπου δημιουργήθηκε από μια περιπλανώμενη Γαλλίδα ζωγράφο, ως έκφραση ευχαριστίας για τη φιλοξενία που έλαβε στο Popovice.


Το 1875 παρασκευάζονται 18.000 εκατόλιτρα μπίρας και πωλούνται ευθύς αμέσως . Το 1902 μετά από μια μεγάλη ανασυγκρότηση του ζυθοποιείου ανήλθε στα 90.000 εκατόλιτρα και το 1994, η ζυθοποιία έφτασε το ρεκόρ τον 931.000 εκατόλιτρών. Από την 1η Οκτωβρίου 2002, η Velke Popovice ζυθοποιία είναι επίσημα μέλος της Plzensky Prazdroj, α. s., δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής μπύρας στον κόσμο με πάνω από ένα εκατομμύριο εκατόλιτρα ετήσια παραγωγής μπύρας. Περισσότερο από το 10% της παραγωγής της Velkopopovicky Kozel εξάγεται προς τη Σλοβακία, τη Ρωσία, τις Σκανδιναβικές χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία όπως επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου το 1995, 1996, 1997 και 1999, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπύρας στο Σικάγο στην κατηγορία των Pilsner.

Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι έχει δοθεί άδεια παραγωγής μπύρας με την ετικέτα Kozel στα παρακάτω κράτη: Ρωσία, Ισραήλ, Ουγγαρία, Ουκρανία και την Σλοβακία, καθιστώντας την από την πιο δημοφιλής τσέχικη μπύρα σε όλο τον κόσμο.

Εντός της Τσεχικής Δημοκρατίας την Kozel την βρίσκουμε με τις κάτωθι ετικέτες: Pale, Dark, 11° Medium νέα σχετικά ετικέτα και η Premium.
Σήμερα, αφού έληξε η απεργία των πλοίων, μου ήρθε και η μπυρό-κασέλα. Διάλεξα λοιπόν μια Kozel Premium για να συνοδεύσω το φαγητό μου, η μπύρα αυτή είναι κλασική περίπτωση Lager μπύρας με αλκοόλ 4,8% και ξανθό προς χρυσό χρώμα και γεύση λίγο προς το πικρό που μπορεί κανείς να την απολαύσει με το φαγητό του. Σε γενικές γραμμές είναι μια πολύ καλή μπύρα και ανεπιφύλακτα σας προτείνω να την δοκιμάσετε, για όσους την ξέρουν νομίζω θα συμφωνήσουν με την σταθερότητα της ποιότητά της σε σχέση με την τεράστια παραγωγής της.

5 σχόλια:

gm είπε...

Ωραία και φρέσκα πράγματα βλέπω Νίκο...
Δεν μας αναφέρεις αν τη συνόδευσες με κάτι άλλο..

nik pit είπε...

Σήμερα το πρόγραμμα είχε αρνάκι ψητό και το βράδυ θα δούμε, ανάλογα με το τι θα επιλέξω από την κασέλα.. ;)

ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ είπε...

Τι ωραίες ιστορίες!! και η μπύρα τέλεια!!
Καλό βράδυ

Gloriana είπε...

Ωαρία η Kozel, μέχρι που δοκίμασα Primator, Bernard και φυσικά Svijany. Η μαύρη απαστερίωτη svijany νομίζω είναι η καλύτερη μαύρη τσέχα μακράν...

nik pit είπε...

Προχτές δοκίμασα την Primator και είναι πιο γλυκιά, η ετσι τουλάχιστον μου φάνηκε, αλλά μου άρεσε.