Δεν ομιλείτε Ελληνικά?

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Corsendonk Pater

Η ιστορία της ζυθοποιίας Corsendonk ξεκινάει στις αρχές του Μεσαίωνα. Η μπύρα Corsendonk ξεκίνησε να παράγεται το 1398 στο ηγουμενείο- κοινόβιο του Corsendonk,το οποίο έγινε πάρα πολύ γνωστό στην εποχή του για την παραγωγή της ομώνυμης μπύρας του.

 Η Corsendonk είναι γνωστή ως μοναστηριακή μπύρα (abbey beer), παρόλη την ύπαρξη της λέξης ale (αγγλική μπύρα) στην ονομασία της. Κατέχει και τους δύο αυτούς τίτλους αφού παραγόταν σε μοναστήρι αλλά την έφτιαχναν με στοιχεία της αγγλικής μπύρας. Η μπύρα Corsendonk Abbey Brown Ale ανήκει στις δυνατές μπύρες, φτιαγμένη σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνονται οι μπύρες τύπου Trappist Ale (μοναστηριακές), όπως η Chimay, η Orval και η Rochefort, αλλά όχι σύμφωνα με τον μοναστηριακό τρόπο. Κάποιες άλλες Abbey μπύρες που αξίζει να αναφερθούν είναι η Leffe, η Grimbergen, η Duvel,η Affligem, η Karmeliet, και η Kwak. Για πολλούς όταν την δοκιμάζουν, τους έρχεται πρώτα στο νου η γεύση μιας Ale μπύρας, περισσότερο από ότι η γεύση μιας Abbey μπύρας.


Ας πούμε όμως και λίγα λόγια για την γεύση της μπύρας. Η πρώτη εντύπωση μπερδεύει τον ουρανίσκο σου ανάμεσα σε κάτι γλυκό και ξινό μαζί, θεωρώ ότι πρώτα εμφανίζεται η γλυκύτητα της και μετά η αίσθηση του ξινού, συνδεδεμένα αρκετά αρμονικά μαζί. Η επίγευση της όμως έρχεται σε αντίθεση με την γεύση, διότι σου αφήνει μια πικρίλα που νομίζεις ότι έχεις να κάνεις περισσότερο με Pills. Το αλκοόλ είναι το μεγάλο της ατού, στα 7,5 % σου δίνει την εντύπωση ότι έχεις μέσα στο ποτήρι σου μια δυνατή μπύρα. Εγώ την δοκίμασα σκέτη, αλλά θα πρότεινα να συνοδευτεί άνετα με κάτι γλυκό.

3 σχόλια:

gm είπε...

Καλημέρα Νίκο...
Πίστεύω να έχεις και 2ο μπουκάλι για να την δοκιμάσουμε παρέα....Φαίνεται καλή, αν και δεν διαβάζω (από τα λεγόμενα σου), να παρατρύνεις για δοκιμή.....

nik pit είπε...

Καλημέρα George,ρε συ μια την είχα όλη και όλη και δεν με ξετρέλανε κιόλας, καλή μπύρα, αλλά όχι στα δικά μου 100% γούστα. Αλλα μην στενοχωριέσαι θα έρθει μπυρο-κασέλα σε λίγες μέρες και θα κάνουμε μια σύνοδο κορυφής.

Gloriana είπε...

Δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα.
Βρίσκεται στο ψυγείο μου. Θα γίνει μέσα στις γιορτές.
Μ' αρέσει που διαβάζω πως δεν είναι γλυκιά.