Δεν ομιλείτε Ελληνικά?

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Hertog Jan Grand Prestige


Το 1914 είναι η εναρκτήρια χρονιά της Hertog Jan, στο χωριό Arcen που βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Maas. Η ίδρυση της Hertog Jan οφείλεται στην απόφαση τεσσάρων φίλων και ζυθοποιών, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και την αγάπη τους για την μπύρα, με κοινό στόχο και όραμα, την δημιουργία μιας ζυθοποιίας.


Το Arcen και οι γύρω περιοχές, φημίζονταν και φημίζονται για την καλή ποιότητα και την καθαριότητα του νερού, που αναβλύζουν από τις πηγές τους. Οπότε η επιλογή για την εγκατάσταση της ζυθοποιίας εκεί δεν ήταν τυχαία, μιας και το νερό είναι το βασικό συστατικό για να παρασκευαστεί η μπύρα.



 
 
 
 
 
 
 
Το λογότυπο και η ονομασία της ζυθοποιίας αυτής, δώθηκαν ως φόρος τιμής στον Δούκα Ιωάννη τον 1ο, όπου η ιστορία τον θέλει ως ιδρυτή του πολιτισμού της μπύρας. Αυτά τα ολίγα για την ιστορία της ζυθοποιίας.
 
 
 
 
 
 


Ήρθε η ώρα όμως να σας πω την προσωπική μου άποψη για την Hertog Jan Grand Prestige που δοκίμασα προ ολίγων ημερών σε ένα μπαράκι, όπου μεταξύ τεσσάρων και πέντε ετικετών, διάλεξα αυτή.

Η πήλινη φιάλη των 500 ml με τον φελλό σε συναρπάζει όταν την αντικρίζεις. Η πρώτη εντύπωση θετική, ας πάμε όμως και στο περιεχόμενό της. Το χρώμα της, αν και δεν το διέκρινα καλά (λόγω χαμηλού φωτισμού), σκούρο καφέ με κάποιες ανταύγειες κόκκινου. Ο αφρός στην αρχή πλούσιος, μα στην συνέχεια σχεδόν χάνεται, αφήνοντας στην θέση του μερικές φουσκάλες ανθρακικού περιμετρικά του ποτηριού. Αυτό που επίσης μου έκανε καλή εντύπωση είναι το άρωμα, που βγαίνει από την πρώτη στιγμή που την ανοίγεις με τον πολύ ωραίο φελλό της, θυμίζοντας σαμπάνια. Οι μυρωδιές που αναδύθηκαν, μου θύμισαν μπουκέτο λουλουδιών μαζί με φρούτα. Κατά την διάρκεια της πόσης τα αρώματα μετατρέπονταν και μου θύμιζαν κόκκινο κρασί. Η γεύση της ήταν κάπως ανάλογη με το άρωμά της, γλυκιά με μπόλικες φρουτώδεις γεύσεις και κάποιες στιγμές μου έρχονταν τανίνες που νόμιζα στιγμιαία ότι έπινα κόκκινο κρασί. Το αλκοόλ (10%) είναι συμπρωταγωνιστής, μαζί με την επίγευση που σε μπερδεύει για το αν το τελείωμά της είναι γλυκό ή  ελαφρώς πικρό. Ανεπιφύλακτα είναι μια γευστική μπύρα που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει με την συνοδεία πολύ εκλεπτυσμένων πιάτων, όπως το κυνήγι μαγειρεμένο με μέλι και μπύρα, όπως επίσης μπορεί κάποιος να την απολαύσει και μόνη της. 

Η ζυθοποιία Hertog Jan εκτός από την Grand Prestige παράγει και άλλες μπύρες όπως:
Hertog Jan Pilsener

Hertog Jan Karakter

Hertog Jan Bockbier
Hertog Jan Lentebock

Hertog Jan Weizener

Hertog Jan Primator

Hertog Jan Dubbel

Hertog Jan Tripel .


Θα προσπαθήσω να τις δοκιμάσω όλες ή τουλάχιστον τις περισσότερες.




3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ωωωωω.!!!!!
τι παρουσιάσεις είναι αυτές....?

nik pit είπε...

Σε ευχαριστώ ανώνυμε για τα καλά σου λόγια.

Benikos place είπε...

Χρόνια πολλά, υγεία και χαρες την νέα χρονιά!!!