Δεν ομιλείτε Ελληνικά?

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Das Schwarze




Η ιστορία της σημερινής ζυθοποιίας, από την οποία παράγεται η μπύρα Das Schwarze, συνδέεται με τέσσερα μεγάλα ονόματα, του Ernst Imanuel Wulle, του Robert Leicht, του Carl Dinkelacker και του David Sanwald. Ας δούμε όμως αναλυτικά πως συνδέθηκαν μεταξύ τους τα παραπάνω ονόματα.


Το 1861 ο Wulle ίδρυσε την ομώνυμη ζυθοποιία στην Στουτγάρδη. Μετά από 17 χρόνια, ο Leicht ιδρύει και εκείνος στην ίδια πόλη, την ζυθοποιία Schwaben Brau της οποίας η μπύρα διανέμεται σε όλη την Γερμανία, με φορτηγά εκείνης της εποχής. Το 1888 ο Dinkelacker ιδρύει την ομώνυμη ζυθοποιία, η οποία λειτουργεί μέχρι και σήμερα με την επωνυμία Dinkelacker-Schwaben Brau. Το 1903 ο Sanwald ιδρύει και αυτός με την σειρά του την δική του ζυθοποιία παραγωγής λευκής σιταρένιας μπύρας από την οποία πήρε και το όνομα Weissbierbrauerei. Την ίδια χρονιά, λειτουργεί για πρώτη φορά στην Schwaben-Brau η πρώτη μηχανή αυτόματου γεμίσματος μπουκαλιών.

Το 1971 η ζυθοποιία Dinkelacker αγοράζει την ζυθοποιία Wulle και μετά από έξι χρόνια αγοράζει και την ζυθοποιία Sanwald. Στην ουσία λοιπόν λειτουργούν δύο ξεχωριστά ζυθοποιεία, το Dinkelacker και το Schwaben Brau. Όχι για πολύ όμως, αφού το 1996 τα δύο μεγάλα ζυθοποιεία της Στουτγάρδης συγχωνεύονται. Το 2007 ο Wolfgang Dinkelacker, δισέγγονος του ιδρυτή της ομώνυμης ζυθοποιίας, αγοράζει το ζυθοποιείο Dinkelacker-Schwaben Brau, το οποίο ξαναγυρίζει στα χέρια ενός Dinkelacker.

Η ζυθοποιία αυτή λειτουργεί μέχρι και σήμερα στην Στουτγάρδη, απασχολώντας περίπου 300 υπαλλήλους, παραμένοντας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές ζυθοποιίες στην Γερμανία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.



Από τις μπύρες της ζυθοποιίας αυτής εγώ επέλεξα να δοκιμάσω την Das Schwarze, η οποία είναι μια από τις παραδοσιακές μπύρες της Νότιας Γερμανίας. Είναι μια σκούρα ελαφριά μπύρα με αλκοόλ 4,9%. Σου προκαλεί εντύπωση η καβουρντισμένη γεύση της. Στην αρχή, όταν την δοκιμάζεις έχει μια γλυκύτητα η οποία όσο πιο πολύ παραμένει η μπύρα στον ουρανίσκο σου αρχίζει και πικρίζει. Το σώμα της είναι αραιό και σου θυμίζει αναψυκτικό, ο αφρός της ικανοποιητικός, χρώματος μπεζ κρατάει για αρκετή ώρα. Σε γενικές γραμμές είναι μια συμπαθητική μπύρα, που πίνεται ευχάριστα με συνοδεία αλλαντικών και μαλακών τυριών με διακριτικές γεύσεις, όπως επίσης και με ξηρούς καρπούς.

5 σχόλια:

Giorgos Varvakis είπε...

SUPER Νικόλα SUPER!!! Ξέρεις τι εννοώ :)
Φιλιά
Καλό μεσημέρι

Benikos place είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΙΚΟΛΑ!!!

nik pit είπε...

Χρόνια μας πολλά συνονώματε και να μας χαίρονται.

Mixos είπε...

Πράγματι μια ευχάριστη dunkel για συνοδεία φαγητού! Από όλες τις μπύρες της σειράς, αυτή είναι η αγαπημένη μου!
Αυτό που μου αρέσει σε αυτή τη σειρά είναι η πολύ όμορφες ετικέτες τους και στο "flop" καπάκι τους!

Παρόλο που σου ευχήθηκα και στους Μπυραματισμούς Νίκο, θα το κάνω κι εδώ, έστω και αργοπορημένα!
Εξάλλου στο χωριό μου, ενα μήνα μετά τη γιορτή Χρόνια Πολλά συνεχίζουμε να λέμε!
Χρονια πολλά και καλά λοιπόν!

nik pit είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά. Και εμείς κάπως έτσι το έχουμε στο χωριό μας. Και μην με ρωτήσεις πως τα πέρασα στην γιόρτη μου, ξέρεις πίνοντας μπύρες.