Δεν ομιλείτε Ελληνικά?

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Farmers-Brewers Σημειώσατε Χ


Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2009 σε μια αγροτική περιοχή του Βελγίου (Tildonk, Vlaams-Brabant). Εκεί ζει μια οικογένεια, η οικογένεια Janssens όπου έχει στην κατοχή της μια αγροικία. Η κύρια και μοναδική τους απασχόληση ήταν να καλλιεργούν την γη τους και να εκτρέφουν τα ζώα τους.


Το αγρόκτημα αυτό βέβαια υπήρχε και πριν την οικογένεια Janssens, πριν 300 χρόνια περίπου. Η οικογένεια το απέκτησε τα τελευταία 30 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια ως γνήσιοι farmers, εργάζονταν σκληρά για την βιωσιμότητα του αγροκτήματος. Το Μάιο του2009 αποφάσισαν να ασχοληθούν και με την παρασκευή μπύρας, ώστε να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο την βιωσιμότητα τους. Σαν προκομμένοι αγρότες, αλλά και έξυπνοι συνάμα, πήραν την απόφαση να χρησιμοποιήσουν δικές τους πρώτες ύλες. Η μπύρα όπως είναι γνωστό αποτελείται από νερό, βύνες, λυκίσκο και μαγιά, πολύ εύκολη υπόθεση για έναν έμπειρο αγρότη, το μόνο που έλειπε όμως ήταν ο εξοπλισμός. Έτσι λοιπόν στήνουν ένα μικρό ζυθοποιείο, παραδοσιακό και απολύτως οικολογικό. Οι λυκίσκοι και τα σιτηρά που χρησιμοποιούν είναι δικής τους βίο-παραγωγής, αλλά και η μέθοδος όπου ζυμώνεται η μπύρα άκρως παραδοσιακός.


Αυτό που κατάφερε η οικογένεια Janssens, ήταν να ιδρύσει μια μικρή μονάδα παραγωγής μπύρας μέσα στο αγρόκτημα και να είναι 100% αυτοτροφοδοτούμενη, γεγονός που δεν νομίζω να το έχει καταφέρει καμιά άλλη μικρό-ζυθοποιία σε όλο τον κόσμο.



Η μικρή αγροτική ζυθοποιία παράγει πλέον μπύρες με την επωνυμία Brouwerij Hof Ten Dormaal και εγώ είχα την τύχη και την τιμή να δοκιμάσω την Dormaal Wit Goud . Πάμε σε λεπτομέρειες όμως.



Ανοίγοντας το μπουκάλι των 375ml, με τον ωραίο φελλό, σε στυλ σαμπάνιας, ξεπήδησαν από μέσα δυνατά αρώματα εσπεριδοειδών, μαγιάς αλλά και βύνης. Σερβίροντας την μπύρα στο ποτήρι μου, ομολογώ ότι ο αφρός της με εντυπωσίασε τόσο σε όγκο αλλά άλλο τόσο και σε διάρκεια, χρώματος λευκού.








 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κεχριμπαρένιο και λίγο θολό το σώμα της με αραιά δομή θα έλεγα και με μπόλικες φυσαλίδες ανθρακικού να ανεβαίνουν ακούραστα την πορεία τους.
 

Η γεύση γλυκόξινη, με τα εσπεριδοειδή (λεμόνι) να πρωτοστατούν, το άμυλο δίνει και αυτό την δική του παρουσία μαζί με το ανθρακικό να περιπαίζει ακούραστα την στοματική μου κοιλότητα. Ο λυκίσκος διακριτικός, ίσα που να ισορροπεί την γεύση της μπύρας.

Η επίγευσή της λίγο ξερή, το άμυλο και εδώ κάνει την παρουσία του. Η διάρκεια της μεγάλη, έτσι ώστε ευχαριστιέσαι την μπύρα ακόμη και αν έχει τελειώσει, αν βέβαια δεν δοκιμάσεις κάποια άλλη ετικέτα.



Με την ετικέτα αυτή αισθάνθηκα και ευχαριστήθηκα μια πολύ δροσερή μπύρα με μπόλικο ανθρακικό, γευστικότατη με πολύ ωραία γευστικά χαρακτηριστικά. Ισορροπημένη τόσο καλά, ώστε να μην σε κουράζει. Το αλκοόλ στα 8 % είναι διακριτικό όπως αρμόζει. Μια πολύ καλή επιλογή θα έλεγα, συνοδεύοντας ένα γεύμα με θαλασσινά και ψάρια. Μπράβο στην αξιοζήλευτη οικογένεια Jenseens που κατόρθωσε να δημιουργήσει μια τέτοια είδους ζυθοποιία και εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες μικρές ζυθοποιίες στο μέλλον με το ίδιο τρόπο. Στην υγειά της οικογενείας και σε όλους τους φίλους της μπύρας.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι μπύρες είναι αυτές ρε συ....? έχω χάσει τη μπάλα....

Mixos είπε...

Μπράβο στην αγροτο-οικογένεια, αλλά μπράβο και σε σένα Νικ ασφαλώς!! Ακρως ενδιαφέρουσα η παρουσίαση από κάθε άποψη!

το μπουκαλάκι μου κίνησε την περιέργεια να σου πω την αλήθεια... Αν έχεις και άλλες από αυτή τη μικροζυθοποιία θα είχε ενδιαφέρον να κάνεις άκομη ένα review ...

nik pit είπε...

Και εμένα το μπουκάλι μου κίνησε το ενδιαφέρων και την αγόρασα, φίλε Mixo. Το περιεχόμενο όμως είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Δυστυχώς όμως δεν βρήκα άλλη ετικέτα από αυτή την ζυθοποιία, αλλά πιστεύω ότι και οι άλλες ετικέτες θα είναι εξίσου πολύ καλές. Χαιρετισμούς στην όμορφη Θεσσαλονίκη.

nik pit είπε...

Γιώργο και που να δεις τι ήρθε σήμερα (40κιλο) σίγουρα θα τρελαθείς.. Έπονται βραδιές μπυρό-ποσίας. Υπάρχει αποθεματικό πάνω από 130 φιάλες.

Ανώνυμος είπε...

χα.χα.χα...130 Φιάλες αποθεματικό...?
Τι λες τώρα ρε συ...?
Εσυ θα ξεπεράσεις και τον φίλο "Chalice" έτσι όπως πας....