Δεν ομιλείτε Ελληνικά?

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Bieken Ale Μια οικογενειακή υπόθεση των Boelens


Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια πάρα πολύ μικρή ζυθοποιία του Βελγίου.
Είναι η μόνη ζυθοποιία στην περιοχή ( Waasland ) και βρίσκεται στην καρδιά του πολύ όμορφου χωριού Belsele.

Η μικρό-ζυθοποιία Boelens υπάρχει από τα τέλη του 19ου αιώνα και αντιπροσωπεύει επάξια την μπυρό-κουλτούρα της περιοχής. Οι μπύρες που παρασκευάζει είναι ενδιαφέρουσες και κάποιες από αυτές και σπάνιες. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι οι ζυμώσεις της μπύρας γίνονται μέσα στο μπουκάλι.



Εγώ επέλεξα να δοκιμάσω την ναυαρχίδα της ζυθοποιίας αυτής, μια ετικέτα καμάρι για την μικρή αλλά πολύ ποιοτική ζυθοποιία.

Η Boelens Bieken είναι μια Belgian Strong Ale με απόλυτο χαραχτήρα αλλά και ωραία γεύση.



Πάμε στις λεπτομέρειες όμως:

Γοητευτικά αρώματα βύνης, μελιού και ανθισμένων λυκίσκων ξεχύνονται από το μπουκάλι των 750ml με το που το ανοίξεις.
Ο αφρός λευκός και πλούσιος, μένει αρκετή ώρα όπου προστατεύει το κυρίως σώμα της μπύρας. Με την πάροδο του χρόνου αφήνει τα σημάδια του στις πλάγιες επιφάνειες του ποτηριού. Εντύπωση μου έκανε το χρώμα της, ένα προ-ζυμοειδές φως, θολό, άσπρο-κίτρινο. Σκέφτηκα ότι μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση της αλλά όταν την δοκίμασα αναίρεσα την σκέψη μου.



Η γεύση της πολυδιάστατη. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν προϊδεασμένος γι’ αυτό που θα δοκίμαζα, λόγο του μελιού. Με την πρώτη γουλιά αισθάνθηκα μια πικρόγλυκη (στην αρχή πικρή και στην συνέχεια γκυκιά) φρουτώδης γεύση. Τα εσπεριδοειδή μαζί με το μέλι συναγωνίζονται και αντιστέκονται στην πικρή διάθεση του λυκίσκου. Υπάρχει μια συνεχής πάλη γευστικού εντυπωσιασμού που στο τέλος σου αφήνει μια ξερή αίσθηση προς το πικρό. Η επίγευση της πικάντικη και λίγο πικρή, αν και νομίζω ότι τα μπαχάρια είναι άλλο ένα συστατικό που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή αυτής της μπύρας. Το αλκοόλ στο 8,5% μαζί με το αρκετό θα έλεγα ανθρακικό δίνουν στην μπύρα άλλο ένα όμορφο χαρακτηριστικό, σε συνδυασμό με το πλούσιο γεμάτο σώμα της η μπύρα αποχτά ένα ισχυρό χαρακτήρα. Όπως ανέφερα και πιο πάνω η ετικέτα αυτή είναι η ναυαρχίδα αυτής της μικρής ζυθοποιίας. Μια παλιά οικογενειακή συνταγή, ήταν αρκετή για τον Kris Boelens για να φτιάξει την πρώτη του μπύρα την Bieken. Μια μπύρα που παρόλο που έχει χρησιμοποιηθεί μέλι στην παρασκευή της δεν είναι γλυκιά. Το πάντρεμα των συστατικών που χρησιμοποιήθηκαν από τον Kris είχε σαν αποτέλεσμα να φτιάξει μια πολυδιάστατη μπύρα με καλές ισορροπίες στην γεύση. Στην υγειά του Kris αλλά και σε όλους τους φίλους της μπύρας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα σχόλια δεν μας τα είπες εκείνη τη μέρα...
Πάντως είναι ωραία μπυρίτσα...

nik pit είπε...

Φίλε μου όλα στην ώρα τους χα χα... Αν και ήσουν διστακτικός στην αρχή που την δοκίμασες, κατάλαβες ότι σου άρεσε τελικά. Για να δούμε η επόμενη θα σου αρέσει το ίδιο :))

Mixos είπε...

Ορισμένες μπυρίτσες ή σου καθονται από την αρχή ή όχι..
Ε αυτή την μπύρα την αγάπησα μονομιάς όταν την πρωτοδοκίμασα και κάθε που πάω Βέλγιο την ξαναδοκιμάζω με την ίδια ευχαρίστηση !!