Δεν ομιλείτε Ελληνικά?

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ο τυχοδιωκτικός Χαρακτήρας μιας σκοτεινής Ale.


Το γνωστό σε όλους εξάγραμμο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο και για αιώνες, άλλοτε σαν σύμβολο μαγείας, τύχης, επανάστασης κλπ – κλπ. Για την ζυθοποιία Southern Tier Brewing Company, το σύμβολο αυτό κοσμεί όλες τις ετικέτες μπυρών που παρασκευάζει. Τα έξι σημεία, οι άκρες δηλαδή του αστεριού, συμβολίζουν και αντιπροσωπεύουν τις βασικές πτυχές της καθαρότητας οι οποίες είναι: νερό, λυκίσκος, σιτηρά, βύνη, μαγιά και φυσικά ο ζυθοποιός.
 Αυτή είναι η τεκμηριωμένη άποψη της ζυθοποιίας, που μαζί με την τύχη και την δημιουργικότητα του ζυθοποιού, μπορεί να αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
 
 


Και προσωπικά δεν έχω λόγο να τους διαψεύσω, διότι δοκιμάζοντας για δεύτερη φορά ετικέτα από την ζυθοποιία τους, τα αποτελέσματα ήταν σαφώς εντυπωσιακά.

Μετά την Southern Tier Imperial Oat ήρθε η στιγμή να δοκιμάσω και την iniquity Imperial Black Ale.


Μια μπύρα που πραγματικά μπορεί να σε μπερδέψει γευστικά, να μην ξέρεις που πρέπει να την κατατάξεις σε στυλ, με μπέρδεψε πραγματικά. Ίσως να φταίει η ονομασία της? (iniquity), που σημαίνει κάτι παράνομο-άνομο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση εγώ θα έλεγα ότι έχει τυχοδιωκτικό χαραχτήρα. Μιας και το μαύρο σε παραπέμπει σε κάτι σκοτεινό και το χρώμα της είναι σκοτεινό! Μια σκοτεινή ale που σε βάζει σε σκέψεις.


Ας πάμε σε λεπτομέρειες.



Μπουκάλι 660ml, ανοίγοντας το τα αρώματα καβουρντισμένης βύνης ξεπηδούν και πλημμυρίζουν τον χώρο, μαζί με αρωματικά έλαια από λυκίσκους.

Ο αφρός χρώματος λευκού προς μπεζ, σταθερός περίπου, μέχρι το τέλος της πόσης.
Σκούρα τα χρώματα αυτής της μπύρας, μαύρη σαν την νύχτα.




Μυστηριώδης η γευστική εμπειρία. Γεύση από ψημένη βύνη και καραμέλα, είναι τα βασικά γευστικά χαρακτηριστικά της. Η αφθονία του λυκίσκου μετατρέπει και ισορροπεί τον κάπως γλυκό χαραχτήρα της. Στην συνέχεια, κάνω αντιληπτή την παρουσία εσπεριδοειδών και εκεί μπερδεύεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση.


 Στην επίγευση της κυριαρχούν ψημένα malts, που μαζί με τον άφθονο λυκίσκο που έχει χρησιμοποιηθεί, σου αφήνει μια πικρή-λιπαρή αίσθηση. Μια πολύ καλή επιλογή μπύρας, μια μπύρα επαναστάτρια, η οποία είναι μια κατηγορία μπύρας από μόνη της. Πίνεται δροσερή προς κρύα, με το αλκοόλ στα 9% να είναι διακριτικό. Στην υγειά σας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νίκο, σε βλέπω πάντως τελικά είσαι μαυροζούμης, έτσι...?
΄
Ιδιαίτερη πάντως κι αυτή η μπύρα που ανέβασες....Αρκετά καλή και η παρουσίαση....

Λοιπόν, μου φαίνεται Νίκο ότι με αυτές τις λίγες (μηδαμινές, θα το έλεγα), μπύρες που έχω δοκιμάσει ότι κλείνω περισσότερο προς ζουμιά άλλου χρώματος, τελικά...
Αλλά ξέρω θα μου πεις να μη βιαστώ να βγάλω συμπερασμάτα έως ότου δοκιμάσω κι άλλες....

nik pit είπε...

Φίλτατε Γ. θα σου πω ακριβώς αυτό που είπες, δηλαδή μην βιάζεσαι. Έχουμε δοκιμάσει άλλωστε τόσες λίγες μπύρες που ακόμη δεν μπορώ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα. Είναι γεγονός όμως ότι κάποιες μπύρες που μου έκαναν την διαφορά ήταν σκούρες.

Mixos είπε...

Λίγες ημέρες την κοπάνησα από τα πάτρια Νικόλα και έβαλες τη μηχανή να δουλεύει στο full μου φαίνεται ...

Δεν ξέρω αν μας βάζει ή όχι σε σκέψεις αυτή η μπύρα, σίγουρα ξέρω πως ό,τι έχω δοκιμάσει από αυτή τη Ζυθοποιία της Νέας Υόρκης ήταν τουλάχιστον πολύ καλό !!
Είχα την ευκαρία να αγοράσω αυτή τη μπύρα πριν λίγους μήνες στην Κοπεγχάγη, αλλά επειδή τα γκαφρά ήταν μετρημένα προτίμησα να παρω μόνο την Choklat της Southern tier που ήθελα μετά μανίας να δοκιμάσω εδώ και καιρό!
Απλά υπέροχη Νίκο .. και πιστεύω πως η Σοκολάτα και η Oatmeal που παρουσίασες στο παρελθόν είναι τα καλύτερα χαρτιά της Southern Tier. Θα ανεβάσω σύντομα στους Μπυραματισμούς ένα μικρό review και για αυτή τη μπύρα !!

Πάντως τον "τυχοδιώκτη" τον έβαλα ξανά στα υπόψιν μετά και από αυτή σου την παρουσίαση !!